Linkzoeker
Dienstverlening

De btw aangifte

De btw aangifte
Elk kwartaal is het voor de meeste bedrijven weer zo ver dan staat de btw aangifte weer voor de deur. Een klein aantal bedrijven doet de btw aangifte jaarlijks en een ander deel van de bedrijven moet de btw aangifte verplicht iedere maand doen. Standaard is het aangiftetijdvak door de belastingdienst bepaald op een kwartaal. Bedrijven die vaak te laat zijn met het indienen van de btw aangifte of met de betaling worden door de belastingdienst verplicht om iedere maand de btw aangifte te doen. Kleine bedrijven die kunnen zelf een verzoek indienen bij de belastingdienst om het aangiftetijdvak aan te passen in jaarlijks. Bedrijven die vrijgesteld zijn van het heffen van de btw op hun producten of diensten kunnen zelf verzoeken om een vrijstelling van de btw aangifte. Hierdoor hoeven deze bedrijven geen aangifte in te dienen.

Hoe doe ik btw aangifte? Btw aangifte doe je eenvoudig via het ondernemersgedeelte op de site van de belastingdienst. Een btw aangifte is altijd gekoppeld aan jouw boekhouding. Het maakt hiervoor niet uit of je de boekhouding doet in boekhoud app, boekhouden in excel of via een boekhoudprogramma. Altijd moet je een kwartaaloverzicht hebben met daarin de netto omzet dus excl btw. Deze moet onderverdeeld zijn in hoog tarief en laag tarief of indien in jouw bedrijf van toepassing btw verlegd of het nul tarief. In de btw aangifte is de omzet het eerste wat ingevuld moet worden met daarbij de te betalen btw over de omzet. Heb je invoer vanuit het buitenland of voer je uit naar het buitenland dan komt dit in het volgende deel van de btw aangifte te staan. En als laatste natuurlijk de voorbelasting die betaald zijn over de kosten van dat kwartaal.
 
Een correctie doen of de kleine ondernemersregeling gebruiken
Een fout maken kan altijd gebeuren in een aangifte. Het is daarom belangrijk om bij het afsluiten van het boekjaar alle btw aangiftes te controleren. Zit er een fout in dan is dit te herstellen met een suppletie btw aangifte over het gehele boekjaar. Daarnaast is het voor kleine ondernemers verstandig om na te kijken of ze aan de voorwaarden voor de kleine ondernemersregeling voldoen. Ook dit kan met een suppletie btw aangifte achteraf worden toegepast waardoor je als kleine ondernemer van deze regeling gebruik kan maken ook al pas je dit niet direct toe in de kwartaal btw aangiftes.

Bekijk hier het overzicht van boekhouders in de omgeving

 

 

Meer info : klik hier