Linkzoeker
Image default
Gezondheid

Wat is overspanning?

Krijg je thuis of op je werk dingen niet meer gedaan? Raak je langzaam het overzicht en de grip op de situatie kwijt? Dit zijn beginnende tekenen van overspanning. In deze blog lees je over het ontstaan, de klachten en het herstellen van overspanning.

Wat zijn symptomen van overspanning?

Een overspannen gevoel kent heel veel symptomen, daarom kun je meestal niet meteen zeggen dat je overspannen bent. Je merkt het aan meerdere klachten. Een aantal van deze klachten kunnen zijn: vermoeidheid, slecht slapen, snel emotioneel reageren, moeite om de aandacht erbij te houden, prikkelbaar zijn, machteloos voelen enzovoort. Wanneer je deze klachten los van elkaar merkt, hoeft er niet perse iets aan de hand te zijn. Je kunt van overspanning spreken als je tenminste drie van deze symptomen tegelijk ervaart. Het verkrijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen kunnen ook symptomen van overspanning zijn. Wanneer je deze klachten langer dan drie maanden ervaart, spreken we van een burn-out.

Hoe ontstaat overspanning?

Net zoals er meerdere klachten zijn, zijn er ook meerdere mogelijkheden van het ontstaan van deze klachten. Ze gebeuren vaak als je lichaam merkt dat er (te) veel spanning in je leven heerst. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je teveel vraagt van je lichaam, of mensen teveel van jou vragen. Dit kan zowel in een thuissituatie als op het werk gebeuren. Bepaalde verplichtingen of gebeurtenissen in je leven kunnen ook een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid, wat weer kan leiden tot overspanning.

Herstellen van een overspanning

De belangrijkste tip die wij u kunnen geven is dat je de dagelijkse activiteiten probeert te blijven doen. Routine is een belangrijke drijfveer in het leven, wanneer dit wegvalt is de kans op een burn-out veel groter. Het herstellen van een overspanning gebeurt in drie fasen. Allereerst dien je te accepteren dat je overspannen bent. Maak afwegingen over wat je wel nog kunt doen, en waar je beter tijdelijk mee kunt stoppen. Het kan ook zijn dat je een periode van rust moet nemen en tijdelijk helemaal stopt met werken. De volgende fase is het op een rijtje zetten van je leven. Denk na over zaken die extra spanning geven, probeer vervolgens tot oplossingen te komen voor deze problemen. Ten slotte probeer je de gevonden oplossingen uit te voeren, je leert op een andere manier met de spanningen om te gaan. Wanneer je dit leert, kun je steeds meer activiteiten opnieuw gaan oppakken.