Linkzoeker
Image default
Hobby en vrije tijd

Lege flessen en potjes versieren

Heb je nog lege glazen flessen over? Niet weggooien! Je kan het namelijk nog hergebruiken en er iets moois van maken. Want hoe leuk is het om samen met je kind of kleinkind te gaan knutselen en legen flessen en potjes te versieren! In deze blog zal ik onder andere wat tips meegeven hoe je van een lege fles of pot, een mooi kunstwerkje van kan maken. Maar voordat je daarmee aan de slag kunt gaan, moet je ze natuurlijk eerst even schoonmaken. En dat kan soms nogal een lastige klus zijn.

Potjes schoonmaken

Heb je ervoor gekozen om het potje te houden en schoon te maken, dan wil je als eerst de inhoudsrestjes weg hebben. Dit kan je makkelijk doet door het potje eerst af te spoelen en dan de vaatwasser in, of volledig handmatig schoonmaken. Het wordt wel een stuk lastiger als er bijvoorbeeld een kaars in heeft gezeten. Het kaarsvet is wellicht in de pot blijven kleven en dat krijg je er niet zomaar uit, maar het is niet onmogelijk. Kook water en giet dit in het glas waar de kaars in heeft gezeten. Laat dit even staan en giet het kokende water er weer uit. Daarna kan je al een gedeelte van het kaarsvet verwijderen. Voeg vervolgens opnieuw kokend water toe in de glazen pot en laat dit staan totdat het water is afgekoeld. Het kaarsvet zal in de tussentijd naar boven drijven waardoor je eenvoudig de restjes eruit kan pakken en weggooien.

Als de inhoud van het potje helemaal schoon is, is het tijd om de buitenkant aan te pakken. Meestal zitten er nog labels of etiketten op van het product en dat wil je er eigenlijk wel af hebben. De beste manier om dit aan te pakken is om dit ook handmatig te doen. Doe het potje in een wasteil, vul dat met kokend water en laat het een paar uur of een nachtje weken. Daarna zul je zien dat de meeste etiketten er makkelijk af gaan. Maar sommige kunnen ook wat moeizamer eraf gaan. Als dat het geval is, kan je er met een scrubspons overheen gaan om de laatste restjes te verwijderen.

Tijd voor versiering

Als alle lege flessen en potjes volledig zijn schoongemaakt is het tijd voor versiering! De mogelijkheden zijn werkelijk oneindig. Ik zal hieronder een aantal voorbeelden en tips meegeven ter inspiratie.

Glazen potjes

Plakkaatverf

Plakkaatverf is geschikt voor alledaags gebruik en tover je een saai glas snel om tot een prachtige theelichthouder of bloempot. Een nadeel is wel dat je het glas niet meer in de vaatwasser kunt gooien of handmatig kunt wassen omdat het verf afwasbaar is. Ben je wel van plan om het glazen potje schoon te maken? Dan is het verstandig om verf op terpentinebasis te gebruiken.

Vloeipapier

Een leuk alternatief voor verf is vloeipapier. Het is verkrijgbaar is verschillende soorten kleuren en kinderen zijn er helemaal gek op. Kies de kleuren die je wil gebruiken plak dit met lijm stukje voor stukje op het glas. Als het potje klaar is en je tevreden bent, laat je het minstens twee uur drogen. Vervolgens kan je er nog een waxinelichtje in doen en kijk wat voor mooi effect het geeft.

Lampjes

Creëer een gezellige sfeer in de achtertuin of in de woonkamer door decoratieverlichting die op batterijen werkt, in de glazen pot toe te voegen. Het is snel, makkelijk en ontzettend sfeervol!