Linkzoeker
Image default
Aanbiedingen

Appen met telefoon in de houder is levensgevaarlijk

Het is helaas steeds vaker te zien: automobilisten die tijdens het wachten voor het rode licht hun telefoon checken en bijvoorbeeld het laatste zakelijke nieuws lezen. Dit kan gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken en zelfs levensgevaarlijk zijn. Het is een risico dat niet valt te negeren, ook al lijkt het slechts om een korte blik te gaan. Uit onderzoek in een rijsimulator blijkt dat zelfs het gebruik van een telefoon in een houder niet veiliger is dan wanneer je hem in je hand houdt. Het is belangrijk om je aandacht volledig op de weg te houden en afleiding, zoals het checken van een Samsung S23 hoesje, te vermijden. Wees bewust van de gevaren en zorg dat je altijd veilig en verantwoordelijk rijdt.

Een telefoonhouder praat appen niet goed

Een automobilist met zijn telefoon in de hand slingert meer en rijdt niet met een constante snelheid. Dat was al geweten. Maar recent onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) toont aan dat er geen verschil is tussen appen met de telefoon in de hand of in de houder. De wet verbiedt een automobilist een telefoon vast te houden achter het stuur, maar een telefoonhouder is wel toegestaan. Een verkeerd signaal naar automobilisten, want een telefoonhouder is zeker niet veiliger. Tenzij je je telefoon in de houder laat staan en hem gebruikt als gps. Dan is zo’n houder wel nuttig. Maar deze navigatie zorgt net voor het gat in de wet.

Navigatie zorgt voor slechte wetgeving

Hoewel het niet is toegestaan om je telefoon vast te houden tijdens het rijden, is het wel toegestaan om je telefoon in een houder te gebruiken om te navigeren. Dit kan zelfs een positief effect hebben op de verkeersveiligheid en doorstroming, omdat je hiermee verkeersinformatie kunt ontvangen over bijvoorbeeld een ongeval of omleiding. Een verbod op het gebruik van een telefoon in een houder vindt de woordvoerder van verkeersminister Van Nieuwenhuizen dan ook jammer. Toch blijft het belangrijk om altijd de optimale focus te behouden tijdens het rijden en afleiding te voorkomen, ook bij het gebruik van een telefoon in een houder. Een telefoon achter het stuur, of het nu vastgehouden wordt of in een houder zit, blijft geen goed idee en kan gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken.

https://www.casimoda.nl/samsung/samsung-galaxy-s23-hoesjes/