Linkzoeker
Industrie

Wat is preventief onderhoud?

Preventief onderhoud verwijst naar regelmatig, routinematig onderhoud om de apparatuur draaiende te houden, waardoor ongeplande stilstand en dure kosten door onverwachte uitval van apparatuur worden voorkomen. Het vereist een zorgvuldige planning en preventieve planning voordat er een echt probleem is, evenals het nauwkeurig bijhouden van inspecties uit het verleden en onderhoudsrapporten. Preventief beheer kan erg complex zijn, vooral voor bedrijven met veel apparatuur.

Om deze reden vertrouwen veel bedrijven op software voor preventief onderhoud. De software heeft als voordeel dat het slechts één keer inplannen vereist. Daarnaast van preventief onderhoud software voorspellingen en analyses doen, waardoor u uw bedrijf nog efficiënter kunt runnen.

Wat houdt preventief onderhouden in?

Preventief onderhoud omvat het systematisch inspecteren van apparatuur, machines en productielijnen. In de praktijk kan een preventief onderhoudsschema zaken omvatten zoals schoonmaken, smeren, olie verversen, afstellen, repareren, inspecteren en vervangen van onderdelen en gedeeltelijke of volledige revisies die regelmatig worden gepland.

Het exacte preventieve onderhoud dat nodig is, is afhankelijk van de werking en het type apparatuur. Preventief onderhoud omvat veel meer dan het uitvoeren van routineonderhoud aan apparatuur. Het omvat ook het nauwkeurig bijhouden van elke inspectie en onderhoud (zowel preventief als incidenteel), en het kennen van de levensduur van elk onderdeel om de vervangingsfrequentie te begrijpen. Deze gegevens kunnen onderhoudstechnici helpen te anticiperen op het juiste moment om onderdelen te vervangen en kunnen ook helpen bij het diagnosticeren van problemen wanneer deze zich voordoen. Software voor preventief onderhoud helpt bij het verzamelen en organiseren van deze informatie, zodat deze gemakkelijk beschikbaar is voor operators.

Conclusie

Preventief onderhoud is ontworpen om apparatuur draaiend en productief te houden. Door op de hoogte te blijven van onderhoudstaken, kunnen onderhoudsprofessionals ongeplande stilstand voorkomen, wat op zijn beurt een bedrijf tijd en geld bespaart. De coördinatie van een preventief onderhoudsschema kan zeer complex zijn, maar het gebruik van software voor preventief onderhoud vereenvoudigt het proces, waardoor preventief onderhoud haalbaar wordt voor elk bedrijf dat zijn algehele onderhoudswerkzaamheden wil verbeteren.

https://ezfactory.nl/preventief-onderhoud/