Linkzoeker
Image default
Zorg

Collectieve zorgverzekering

Iedereen in Nederland is bij wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. U kunt daar niet van onderuit en dat is maar goed ook. Als u dit niet zou doen, loopt u namelijk het risico dat u, zeker als u ernstig ziek wordt, financieel in de problemen komt. Medische zorgen kosten veel, maar moeten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn, dat is het idee achter het verplichten van die zorgverzekering. De keuze is aan u of u hiervoor een individuele verzekering afsluit of er toch liever voor kiest om dit via een collectief te doen.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

De collectieve zorgverzekering is, zoals de naam het eigenlijk zelf al aangeeft, een zorgverzekering die afgesloten wordt voor een groep mensen in plaats van voor individuen. De meest gekende manier is de collectieve zorgverzekering via de werkgever, maar evengoed kunt u dit bijvoorbeeld via uw sportclub doen of via een andere vereniging waar u lid van bent.

Welke voordelen zijn eraan verbonden?

Het grootste voordeel en meteen ook de reden waarom veel mensen voor deze manier van verzekeren kozen, was de korting die men kreeg op de premies. Nu is het zo dat de wetgever sinds 2023 beslist heeft dat op de basiszorgverzekering geen korting meer mag gegeven worden. Enkel de aanvullende verzekeringen die u bovenop u basisverzekering afsluit, kunnen en mogen nog een korting opleveren. Toch biedt een collectief nog andere voordelen dan de korting op de aanvullende verzekeringen. Zo hoeft u zelf niet in te staan voor de administratie van het afsluiten van de polis en kunt u meteen uw hele gezin met u meeverzekeren.

De aansluiting en stopzetting

Of u kiest voor een collectieve of een individuele verzekering is helemaal aan u. Wel is het zo dat als u bijvoorbeeld van baan verandert of uw lidmaatschap bij uw club stopzet, u op zoek moet gaan naar een andere verzekering voor zowel u als uw gezin. In de meeste gevallen kunt u uw polis gewoon verderzetten bij dezelfde maatschappij, maar dan in een andere vorm. Bezoek de website van huurdersvoordeel voor meer informatie.