Linkzoeker
Bedrijven

Herbestemming industrieel erfgoed

Er is grote behoefte aan innovatieve oplossingen binnen de vastgoedsector om ruimte te creëren voor wonen en werken. En op hetzelfde moment staat een grote hoeveelheid industrieel erfgoed leeg, omdat ze niet meer gebruikt kunnen worden waar ze een tijd geleden voor bedoeld waren. Respace heeft een oplossing voor beiden uitdagingen; een revolutionaire bouwmethode voor herbestemming industrieel erfgoed. Waarbij iedere mogelijke ruimte omgebouwd kan worden tot duurzame woon- of werkruimte.

Duurzame herbestemming van industrieel erfgoed

De bouwmethode die Respace ontwikkeld  heeft, geeft eigenaren van erfgoed, projectontwikkelaars en architecten ontwerpvrijheid, maar ook vrijheid in het indelen en gebruiken van te transformeren gebouwen. Met duurzaam bouwen als uitgangspunt; circulair van begin tot eind. Zowel in het ontwerp, als de constructie als het gebruik. Helemaal cradle to cradle.

Herbestemming van industrieel erfgoed gaat met Respace extreem snel, voordelig en duurzaam. Binnen een paar maanden wordt een gebouw getransformeerd tot een bruikbare woon- of werkruimte. Die weer functioneel en winstgevend kan worden.

Werkwijze

  1. Een laserscan maakt een 3D weergave van het gebouw, met alle afmetingen en details. Hiermee wordt een parametrisch ontwerp gemaakt, dat nauwkeurig afgestemd is op ieder specifiek gebouw. 

  2. Ruimtes kunnen binnen het Respace systeem voor verschillende typen gebruikers met verschillende behoeften geschikt gemaakt worden. En je kunt de blokken opstapelen tot lagen van 3, met onder meer bergruimtes, terrassen, overspanningen, ‘dak’-tuinen en sociale ruimtes.

  3. Als er nog vergunningen aangevraagd moeten worden, ondersteunt het team van Respace graag in deze processen. 

  4. Het ontwerp wordt met een CNC-frees-machine computergestuurd uitgezaagd, dat zorgt voor super nauwkeurig resultaat. Als de onderdelen klaar zijn, wordt ze naar de bouwlocatie getransporteerd en daar als een soort K’NEX pakket in elkaar gezet.

Langdurig en flexibel gebruik

Het Respace systeem kan heel makkelijk opnieuw ingedeeld worden. Wanden kunnen verplaatst worden en delen kunnen gedemonteerd worden en ergens anders weer opgebouwd worden. Dat zorgt voor dynamiek en efficiëntie, zowel op de korte als de lange termijn. En voor duurzame en langdurige herbestemming van industrieel erfgoed. Het biedt bovendien alternatief voor toekomstbestendigheid van recenter gebouwde bedrijfspanden en commercieel vastgoed. 

Voorbeeld herbestemmingsproject

Het Werkspoorkwartier in Utrechts wordt getransformeerd naar een creatieve en culturele omgeving. In de Werkspoorfabriek heeft Respace meer dan 3000m2 kantoorruimte gecreëerd. De oorspronkelijke constructie is daarbij niet aangetast waardoor onder meer de karakteristieke glasstroken behouden zijn gebleven. Zo zorgt herbestemming van industrieel erfgoed ook voor behoud van zichtbare geschiedenis.