Linkzoeker
Bedrijven

Soorten printers en de technieken

Sinds de geboorte van de technologie die printen mogelijk maakte is er veel verandert. Nat printen werd langzaamaan vervangen door een droge printtechniek, waarbij de gelatine en vloeistoffen plaatsmaakten voor statische elektronische pulsen om te printen. Sindsdien is er veel verandert als het gaat om printers, alhoewel ze op het eerste gezicht veel gemeen hebben, zijn er ook aanzienlijke verschillen tussen de verschillende printers en de gebruikte technieken.

Zo begon het industriële printen met zogenaamde regeldrukkers, die in principe op dezelfde manier werkten als typmachines, waarbij een band met inkt tussen het papier en metalen rollen met leestekens zat en de metalen rollen de juiste tekens afdrukten door de band tegen het papier aan te drukken. Tegenwoordig wordt op industrieel niveau met name met laserprinters gewerkt.

In de grafische sector en voor het afdrukken van afbeeldingen in kranten kwam een variant op de regeldrukker, namelijk de matrixprinter. Hierbij waren de rollen vervangen voor kleine naalden, die gaatjes door de band met inkt prikten zodat er inkt doorheen stroomde. Op deze manier kon afgeweken worden van de leestekens en konden afbeeldingen in elke gewenste vorm geprint worden.

De voorganger van de huidige generatie printers was de thermische printer, waarbij door middel van hitte inkt werd aangebracht. Deze technologie kwam voor in fax apparaten, medische apparatuur en kassa’s. Het papier is chemisch behandeld waardoor het bij een bepaalde temperatuur van kleur verandert, wat tijdens het printen zeer nauwkeurig gebeurd.

Vandaag de dag hebben we inkjet printers en de continuous inkjet printer. Deze werken vrijwel hetzelfde als hun voorganger de matrixprinter, maar in plaats van met naaldjes heel nauwkeurig inkt te plaatsen wordt het heel precies gespoten door de printer, waardoor heel nauwkeurig elke gewenste vorm geprint kan worden. Je hebt veel verschillende inkjet printers, kijk daarom voor een overzicht eens bij KBA Metronic voor een overzicht.

Meer info : klik hier