Linkzoeker
Eten en drinken

Roken is dodelijk

De sigaretten pakjes liegen er niet om. Tabak en alles wat daar in zit maakt je geen gezonder mens. Dat weten we inmiddels. Maar erg veel veranderen doet die kennis niet.

Uit recent onderzoek blijkt dat de schrikbarende afbeeldingen die tegenwoordig verplicht zijn op tabaksproduct niet het gewenste effect hebben op het rookgedrag van de koper.

Door de koper af te schrikken wek je een gevoel van angst op. Niet perse verkeerd, maar wel als deze angst er juist tot leidt meer te gaan roken omdat dit je het gevoel gaf dat je toch niet kan stoppen.

Daarnaast maken mensen automatisch een risico-inschatting. De kans dat wat er met de persoon op het pakje gebeurd daadwerkelijk ook mij overkomt is zo klein dat ik wel kan blijven roken. Totaal niet het gewenste effect dus.

Een alternatief echter op het roken van tabak met alle schadelijke stoffen die het met zich mee brengt zou de waterpijp kunnen zijn.

Dit is een reservoir gevuld met water die doormiddel van een pijp en kooltjes rook met een smaak naar keuze produceert. Wat je rookt is volledig aan de persoon in kwestie. Dit kan tabak zijn maar ook een soort pasta, herbal, nicotine vrije tabak.

Deze waterpijp, ook wel shisha, is erg populair onder jongeren en dat is niet geheel onbegrijpelijk.

Waar roken met je vrienden vroeger status vergaarde, is dat nu het roken van een waterpijp geworden. Populair tijdens feestjes of in een discotheek om even een paar uur met dit apparaat bezig te zijn. Niet schadelijk en bovendien komt de zogeheten shisha met een enorm scala aan smaakjes die voor iedereen met exotische voorkeur wel iets te bieden heeft.

Of de waterpijp geheel schade vrij is, is nog onbekend. Onderzoeken varieren van totaal niet schadelijk tot ‘gelijk aan een heel slof sigaretten’.

Meer info : klik hier