Linkzoeker
Gezondheid

de prijs van stress

De kosten van werkverzuim door stress zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. In 2018 hadden zo’n 1,3 miljoen werknemers last van burn-outklachten. Dat melden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag, op de eerste dag van de Week van de Werkstress.

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) werd gedaan onder ruim 60.000 werknemers van 15 tot 75 jaar. 45 procent van de ondervraagden vindt aanvullende maatregelen op het werk nodig om de werkstress te verlagen. Ook zegt 35 procent van de respondenten dat werkverzuim te maken had met werkdruk of -stress.

Wat veroorzaakt Stress?

Uit een recent onderzoek van de European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) bleek dat de oorzaak van stress vaak te maken heeft met reorganisatie, baanonzekerheid, lange werkdagen met een te hoge werkdruk en pesterijen & intimidaties op het werk. De stress onder werknemers kostte het bedrijfsleven in 2014 al 800 miljoen euro.

Hoeveel kost stress?

Stress kan leiden tot een depressie en een burn-out. Werknemers met een depressie zijn jaarlijks 30 dagen minder aanwezig op het werk dan mensen zonder depressie. Dit kost jaarlijks miljarden euro’s. Een werknemer die overspannen is, is gemiddeld 180 dagen uit de running. Één dag kost een bedrijf gemiddeld € 250,-. Doorgerekend kost een werknemer met een burn-out van 180 dagen de werkgever € 45.000,-. Dit is exclusief de kosten voor vervangend personeel!

Hoewel de percentages die uit de enquête komen vergelijkbaar zijn met cijfers uit 2018, zijn de kosten van loondoorbetaling bij ziekteverzuim door werkstress wel verder opgelopen. Dat komt doordat meer mensen zich wegens stressklachten hebben ziek gemeld.

Werknemers verzuimden in 2018 elf miljoen dagen. Een jaar eerder waren dat er nog tien miljoen. In 2017 kostte dit in totaal 2,8 miljard euro voor werkgevers, wat per werknemer neerkomt op 8.100 euro.

Digitale bereikbaarheid van werknemers is een van de aspecten die leidt tot stressklachten. Bijna de helft van de mensen is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar. 28 procent van de ondervraagden ontvangt zoveel informatie dat ze het lastig kunnen verwerken.

Volgens TNO moet werkstress “integraal” worden aangepakt. Werknemers moeten er niet alleen voor staan, maar ook op de werkvloer, in organisaties en in de maatschappij moeten maatregelen worden genomen.

https://liberi.nl/