Linkzoeker
Image default
Gezondheid

Verschillende varianten van Fysiotherapie

Iedereen heeft wel eens van fysiotherapie gehoord. Een fysiotherapeut helpt met het voorkomen, verhelpen of verminderen van klachten aan het lichaam. Bij een fysiotherapeut kan je alleen advies krijgen, maar je kan ook een behandeling krijgen. Binnen fysiotherapie zijn ook nog verschillende soorten van therapieën. Ben je benieuwd wat voor verschillende varianten er zijn? Lees dan verder!

Algemene fysiotherapie

De meest voorkomende variant is de algemene fysiotherapie. Bij deze therapie hebben mensen pijn aan iets wanneer ze bewegen en willen deze pijn verminderen of weghalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn in de knie. Samen met de fysiotherapeut maak je een behandelingsplan en krijg je advies, zodat de klachten verminder of verholpen worden.

Geriatriefysiotherapie

Deze variant van fysiotherapie is vooral bedoeld voor ouderen. Ouderen die gekwetst zijn door bijvoorbeeld een beroerte of dementie, zijn wat minder mobiel dan dat ze eerst waren. Samen met de fysiotherapeut kijken ouderen hoe ze hun mobiliteit kunnen verbeteren en behouden.

Oedeemfysiotherapie

Oedeem houdt in dat ergens in het lichaam er een ophoping is van een overmatige hoeveelheid vocht. Vaak ontstaat oedeem door een ander ziekte, zoals een nieraandoening of een chemotherapie. Het doel van oedeemfysiotherapie is om met oefeningen en massage het vocht af te voeren.

Psychosomatische fysiotherapie

De naam zegt eigenlijk al wat deze therapie inhoudt. ‘Psyche’ betekent geest en ‘somatisch’ betekent lichamelijk. Er wordt dus gekeken naar de wisselwerking tussen geest en lichaam. Als je je mentaal goed voelt, heeft dit volgens deze therapie ook effect op je lichaam. Deze variant focust zich daarom vooral op het mentale aspect van iemand. Een voorbeeld waar psychosomatische fysiotherapie wordt aangeboden is zeeinbeweging.nl

Oncologiefysiotherapie

Kanker zorgt in veel gevallen er voor dat je in het dagelijks leven beperkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een verminderde kracht, conditie of vermoeidheid. Binnen deze oncologiefysiotherapie zijn er verschillende fases en elke fase heeft een andere behandeling. Zo ligt eerst de focus op het behouden van je vaardigheden en later ligt de focus op het herstellen van je vaardigheden. Ook kan het zijn dat de vaardigheden door ziekte blijven afnemen, ondanks de fysiotherapie. Dan ligt de focus vooral op het begeleiden van een persoon met afnemende vaardigheden.