Linkzoeker
Rechten

V.O.F. of B.V. oprichten?

Voordat je met je eigen bedrijf van start kunt gaan, maak je de keuze welke rechtsvorm het best bij je onderneming past. Wil je een bv oprichten? Of kies je toch voor een VOF of eenmanszaak? In dit artikel zullen wij de verschillen tussen deze varianten duidelijk maken. Wij adviseren altijd om jouw situatie persoonlijk te laten beoordelen door een juridisch specialist.

Een eenmanszaak VOF of BV oprichten?

Er zijn drie hoofdvormen waar je uit kan kiezen bij de start van jouw onderneming: een vennootschap onder firma (VOF), een besloten vennootschap (BV) of een eenmanszaak. Start je met één of meerdere compagnons een bedrijf? Kies dan voor een VOF of BV. Hierin kun je namelijk middels een akte of contract vastleggen wat ieders aandeel in het bedrijf is. Als je alleen gaat ondernemen, kun je het bij een eenmanszaak laten, zoals de meeste zzp’ers doen. Maar ook alleen kun je een BV beginnen.

Wat zijn de verschillen?

Zoals zojuist werd benoemd, zijn het aantal compagnons van belang. Daarnaast zijn er grote fiscale en juridische verschillen tussen een BV, een VOF of een eenmanszaak. In geval van een BV richt je een eigen rechtspersoon op. Je persoonlijke financiële aansprakelijkheid is dan gering. Echter wanneer onbehoorlijk bestuur kan worden aangetoond, kun je alsnog privé aansprakelijk worden gehouden voor een faillissement.

Wanneer je beschikt over een eenmanszaak of een VOF, kun je als ondernemer wel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele verliezen. Daarnaast betaal je als eigenaar van een VOF of eenmanszaak inkomstenbelasting voor ondernemers. Dit brengt de eerste jaren enkele fiscale voordelen met zich mee. Op de lange termijn kan dit echter gaan tegenvallen. Zodra er veel winst gemaakt wordt, ben je namelijk verplicht om inkomstenbelasting te betalen over alle winst die je maakt.

In geval van een BV ben je medewerker van jouw eigen bedrijf. Over dit salaris moet je inkomstenbelasting afdragen.

De beste keuze?

De beste keuze is altijd maatwerk. Wil je meer informatie over jouw opties, dan kun je het best contact opnemen met een jurist van Bundel. Zij kunnen jou helpen om verscheidene berekeningen te maken, om na te gaan welke rechtsvorm het voordeligst is.

https://bundel.nl/vof-of-bv/