Linkzoeker
Image default
Woning en Tuin

Wat is de beste motorverzekering voor jouw motor?

 

Voor elke motor die in het Nederlandse verkeer wordt gebracht geldt dat ze wettelijk verplicht moet worden verzekerd. Er dient voor deze gemotoriseerde voertuigen dan minstens een WA-verzekering af te worden gesloten. Dat deze dekking minstens is vereist zorgt er uiteraard in de praktijk niet voor dat iedereen er zomaar genoegen mee dient te nemen, integendeel. Het is dan ook uiteraard nog mogelijk om de motorverzekering in menig aantal andere vormen af te sluiten. Wil jij graag meer ontdekken over deze verzekering die ook jij voor jouw motor zal moeten afsluiten? Dan is het zeker interessant om de informatie door te nemen die je hieronder aantreft.

Waarom heeft men de motorverzekering verplicht?

Laat ons om te beginnen even kijken naar de reden waarom de Nederlandse overheid ervoor heeft gekozen om de motorverzekering wettelijk te verplichten. Voor alle duidelijkheid, deze verplichting geldt niet alleen maar voor motoren die in het verkeer worden gebracht in Nederland. De wettelijke verplichting is dan ook in het leven geroepen voor alle verschillende gemotoriseerde voertuigen die er bestaan. Het gaat hierbij dus bijvoorbeeld ook om auto’s en zelfs ook om scooters en brommers. Je hoeft dus zeker niet te denken dat deze verplichting er alleen is voor motoren. 

In het verleden was het zo dat de WA-verzekering voor motoren niet wettelijk was verplicht. Dat bracht echter niet zelden aanzienlijke problemen met zich mee. Heel wat mensen die betrokken raakten in een ongeval kregen te maken met heel wat schade en dus ook kosten waar ze zelf helemaal niets aan konden doen. Dat was natuurlijk ontzettend vervelend. Omdat menig aantal mensen daardoor in de financiële problemen terecht kwamen besloot de overheid om een verplichting te voeren. De verplichting voor de motorverzekering geldt overigens ook niet alleen maar hier in Nederland. Ook in andere Europese landen is ze van kracht. 

Voor welke motorverzekering geldt die verplichting dan?

Allemaal leuk en aardig dat er een verplichting geldt voor een bepaalde motorverzekering, maar om welke verzekering gaat het dan precies? Het gaat hierbij concreet om de WA-verzekering. Voor dit type verzekering voor motoren geldt dat ze in het leven is geroepen om de schade in te dekken die wordt toegebracht aan derden. Dat maakt deze verzekering zeer belangrijk, maar houdt ze tegelijkertijd ook lekker voordelig. Dit laatste moet ervoor zorgen dat ze voor iedereen financieel voldoende toegankelijk is om af te sluiten. Buiten de WA-verzekering zijn er ook nog andere motorverzekeringen op de markt terug te vinden, maar deze zijn dus niet verplicht.

Kan je nog andere motorverzekeringen afsluiten ook?

Zoals de informatie hierboven heeft aangegeven is het in de praktijk mogelijk om ook nog een aantal andere motorverzekeringen af te sluiten. Er zijn buiten de WA-verzekering nog twee andere verzekeringen die eveneens door jou afgesloten kunnen worden. Het betreft hier de WA+ beperkt casco motorverzekering evenals de WA+ volledige casco motorverzekering. Voor heel wat mensen geldt dat ze niet goed begrijpen wat nu precies het verschil is tussen deze twee verzekeringen. Geldt dat ook voor jou? We laten je deze verschillen zeer graag hieronder ontdekken. 

De WA+ beperkt casco motorverzekering 

Voor de WA+ beperkt casco motorverzekering geldt dat ze je als verzekeringnemer bovenop de standaard (en dus ook verplichte) WA-dekking nog voorziet van twee aanvullende dekkingen. Concreet kan je hierbij denken aan de volgende:

  1. Een dekking voor mogelijke brandschade aan je motor;

  2. Een dekking voor mogelijke diefstal van je motor;

Voor de bovenstaande twee dekkingen geldt dat ze in verschillende situaties interessant kunnen zijn. Voor de eerste dekking geldt dat ze bijvoorbeeld de moeite waard kan zijn wanneer je motor kan worden gestald in een garage. Voor de tweede dekking geldt dan weer dat ze interessant is voor mensen die bijvoorbeeld genoodzaakt zijn om hun motor op straat te parkeren. Dit bijvoorbeeld omdat ze helemaal geen garage hebben waar ze veilig in kan worden geplaatst. Hoe dan ook is dit type verzekering absoluut de moeite waard om aan te vragen. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook nog een andere motorverzekering bestaat die ook het overwegen waard zou kunnen zijn. 

De WA+ volledige casco motorverzekering 

De derde en meest complete motorverzekering op de markt is de zogenaamde WA+ volledige cascoverzekering, ook wel de allrisk genoemd. Zoals  de naam van deze verzekering reeds laat vermoeden is het zo dat ze de meest complete dekkingen biedt voor jouw motor. Dat betekent dat ze aanvullend op de dekkingen van de WA+ beperkt cascoverzekering ook nog een dekking van zelf veroorzaakte schade aan de motor voorziet. Zo kan je er in de praktijk pas echt altijd zeker van zijn dat je over de hele lijn optimaal bent verzekerd. Let wel, het spreekt voor zich dat de premie van deze motorverzekering ook wat hoger is gelegen in vergelijking met de andere opties.

Hoe besparen op de kosten van je motorverzekering?

Het drukken van de kosten van je motorverzekering kan in bepaalde gevallen ontzettend belangrijk zijn. Dit niet in het minst wanneer je bijvoorbeeld hebt gekozen voor het afsluiten van een allriskverzekering. Indien je de premie van je motor verzekering zo laag mogelijk wenst te houden zou je er natuurlijk ook gewoon voor kunnen kiezen om de standaard en verplichte WA-verzekering af te sluiten. Dat zou inderdaad kunnen, alleen is het zo dat deze basisverzekering in de praktijk helemaal niet altijd interessant is, integendeel. Dit geldt niet in het minst voor mensen die een zeer dure motor hebben aangekocht of voor mensen die echt ontzettend veel met de motor rijden. 

Besparen op de kosten van je motorverzekering is in principe altijd een mogelijkheid, ook wanneer je hebt gekozen voor het afsluiten van een duurder exemplaar. Zo is het bijvoorbeeld altijd interessant om je even grondig te verdiepen in het eigen risico waarvan sprake is. Dat eigen risico wordt standaard door verzekeringnemers zo laag mogelijk gehouden. Dat omdat ze op die manier de schade die ze zelf moeten vergoeden bij een schadegeval zo laag mogelijk kunnen houden. Echter is het vaak interessanter om dit bedrag wat op te trekken zodat de verzekeringspremie kan worden verlaagd. Dit is zeker een interessante bespaartip waar je rekening mee kan houden.