Linkzoeker
Woning en Tuin

Wat is een paniekaanval? Belangrijke feiten onthuld

Een paniekaanval kan omschreven worden als een gevoel van intense verschrikking, zonder dat er een reëel gevaar aanwezig is en dat vergezeld gaat van een reeks verontrustende fysieke gewaarwordingen. Dit vreemde gevoel van vrees kan wel tien minuten aanhouden, maar in sommige gevallen kan het zelfs een half uur duren.

 

Wat is een paniekaanval – De verschillende soorten aanvallen

Paniek- en angstaanvallen kunnen ruim gezien in drie categorieën worden onderverdeeld :

Als een aanval gebeurt zonder enige formele waarschuwing en het gebeurt totaal onverwacht , dan spreken we van een spontane aanval. Het is belangrijk te weten dat er geen omgevingsfactoren als oorzaak kunnen verbonden worden aan deze soort aanvallen. Het is zelfs ironisch dat mensen een spontane angstaanval kunnen krijgen als ze diep in slaap zijn. Omdat de situatie waarin men zich bevindt van geen betekenis is voor deze soort aanvallen, is het dan ook zeer moeilijk om hierover een diagnose te stellen.

Paniekaanvallen die gebaseerd zijn op situaties grijpen plaats als de betreffende persoon bloot gesteld werd aan vijandige situaties. De persoon ontvangt vanuit een dergelijke situatie signalen die een aanval uitlokken. Zo zijn er bijvoorbeeld verscheidene mensen die hoogtevrees hebben en die bij het beklimmen van een heuvel of als ze bovenop een hoog gebouw staan, bijzonder angstig worden. Als dit het geval is, kan een aanval plaats grijpen.

Het is interessant te weten dat een individu niet altijd een paniekaanval krijgt als hij of zij met een bepaalde alarmerende situatie geconfronteerd wordt. Mensen gaan eerder vaak dan niet te maken hebben met paniekstoornissen nadat ze bloot gesteld werden aan een bepaalde situatie en dit gedurende langere tijd. Als een individu bijvoorbeeld er niet van houdt om in het publiek te spreken en versteent bij de gedachte dat hij zijn ideeën voor een groot publiek moet uiteendoen, dan kan het best gebeuren dat hij een paniek- of angstaanval krijgt nadat hij tot deze activiteit gedwongen wordt. Het kan zelfs ook gebeuren dat hij zo’n aanval krijgt nadat zijn speech gedaan is. Dit is een perfect voorbeeld van een paniekaanval die gebaseerd is op een voorbestemde situatie.

Gewoonlijke Behandeling

Naast therapie en medicatie, zijn er ook zeer effectieve zelfhulp methodes voor handen, waarmee je vandaag nog kan beginnen. Voor meer informatie bezoek je deze pagina van de website van dePsycholoog.nl.

Meer info : klik hier