Linkzoeker
Architectuur

Een natuurlijk dak is zo gek nog niet

Bij een dak van riet denkt men al snel aan een soort dak wat extreem veel onderhoud vereist en daarnaast ook nog eens enorm brandgevaarlijk is. Iedereen kent immers wel het beeld van een oude boerderij waar niets mis mee lijkt te zijn, maar waarvan op een gegeven moment het rieten dak wordt verwijdert om er vervolgens een nieuwe op te leggen, puur omdat het veroudert is. Ook kennen we allemaal het beeld van de oude boerderij die in vlammen opgaat en waarbij het dak het hardste brand van het hele gebouw.

Gelukkig is dit niet helemaal waar, althans, niet vandaag de dag. Want riet hoeft helemaal niet vaak vervangen te worden als het goed wordt onderhouden: een goed onderhouden rieten dak dat door een professioneel rietdekkersbedrijf is gelegd houdt het tot wel 30 á 40 jaar uit: veel langer dan dat de meeste mensen gemiddeld in één huis wonen. Daarnaast is een rieten dak tegenwoordig ook even brandveilig als een normaal dak met dakpannen. Dit komt omdat de technieken rondom het dekken van een rieten dak verandert zijn in de afgelopen jaren, waarbij de ondergrond goed is gedicht en de brand zich praktisch niet kan verspreiden.

Ook heeft een rieten dak enorm veel voordelen: Eén van de bekendste is dat een dak van riet een stuk beter isoleert dan andere daken en van zichzelf al waterdicht is. Verder is een rieten dak ook goed voor het milieu en voor de natuur om het huis heen: mossen zullen het dak snel weten te vinden en insecten en vogels maken graag gebruik van de warme en dikke laag riet.

Een rieten dak is dus helemaal zo slecht nog niet, en heeft bij nader inzien eigenlijk zelfs een heleboel voordelen! Daarnaast zijn er een heleboel professionele rietdekkers als www.rietwerk.nl waar je zonder hoge kosten een mooi, uniek dak krijgt dat vele jaren mee zal gaan.

Meer info : klik hier