Linkzoeker
Dienstverlening

7 Tips voor omgang met iemand in de rouw

Omgaan met rouwende mensen hoe doe je dat?

Wanneer een mens sterft zijn er meestal nabestaanden (vrienden en familie). Ook al is er een mooie uitvaart geweest en is er een grafsteen op het graf geplaatst, voor de meest dierbaren is het afscheid daarmee nog lang niet klaar. Iemand die een dierbare of geliefde verliest is daardoor aangedaan. Pijn en verdriet na een verlies zijn heel menselijk en hoeven niet ontkend en onderdrukt te worden. Rouw en rouwverwerking horen bij de dood. Het is een proces waar je als nabestaande helaas doorheen zult moeten.

Maar hoe ga je als vriend of buur daarmee om?

Vaak vinden we het lastig om op bezoek te gaan bij iemand die net een geliefde of dierbare heeft verloren. Wat moeten we in vredesnaam zeggen? Hoe moeilijk is het om woorden te vinden als er niets meer te zeggen valt? 

Soms zien we er zo tegen dat bezoek op, dat we met een kaartje volstaan. Voor ons zelf het excuus bedenkend dat die ander nu juist wel behoefte aan rust nodig heeft. Op bezoek gaan is te eng. Natuurlijk weten we van binnen wel beter.

Vandaag deze praktische tips en adviezen van Memorabel Afscheidsmonumenten om beter om te gaan met een vriend of naaste die iemand verloren heeft en nu in de rouw is.

Kun je er voor de ander zijn?

Als een dierbare of naaste wegvalt ontstaat er vaak een groot gemis. Degene die zoveel jaren bij ons was, is voor altijd weg en komt nooit meer terug. Het is een definitief afscheid dat pijn doet.

Juist om deze reden is de aanwezigheid van vrienden en/of familie die er nog wel zijn een waardevolle steun en houvast in deze moeilijke periode. Het is bekend dat iemand in de rouw het heel lastig vindt om anderen om hulp en steun te vragen. Je valt toch niet een ander lastig met jouw sores…. vallen”. Terwijl hulp en ondersteuning in die tijd juist zo hard nodig is. Wees zo vrij om zelf het initiatief te nemen en pak die telefoon en bel. Condoleer iemand en vraag of en wanneer je langs mag komen.

Geef vooral praktische hulp

Meestal is vaal eenvoudige hulp al voldoende. In het begin is er vaak vooral behoefte aan praktische hulp bij de dagelijkse dingen die door moeten gaan. Denk bijvoorbeeld aan koken, de dagelijkse taken in het huishouden, hulp bij het schrijven van adressen en het  versturen van rouwkaartjes, het overleg en voorbereiden van de uitvaart, enz. Kom zelf met ideeën en doe vrijblijvende suggesties. Accepteer ook een nee zonder morren; wees er voor de ander! Vraag altijd toestemming voordat je iets gaat doen.

Vragen

Wat is het dat je nu nodig hebt? Het is bekend dat stemmingswisselingen een onderdeel vormen van het rouwproces? Tijdens het rouwen is het heel normaal dat het ene moment behoefte is aan stilte en het andere moment iemand juist graag wil praten en gehoord wil worden. Ook tijdens de rouw wil iemand het wel eens over iets anders hebben als tegenwicht tegen al het verdriet. Grappige herinneringen ophalen en lachen horen er ook bij.

Lukt het je om alles wat er wel of niet gebeurt te respecteren? Probeer je oordelen thuis te laten. Toon dat er voor de ander wilt zijn, wat er ook gebeurt. Laat zien dat je respecteert wat op dat moment iemand wel of niet wenst. En weet dat het niet raar is om in geval van twijfel gewoon te vragen wat die ander op dat moment graag zou willen.  heeft!

Een aandachtig oor

Ja het is soms lastig om echt oprecht en aandachtig te luisteren naar een ander. Om niet je eigen ervaringen en kennis te delen. “Ja dat ken ik ook, toen ik …..” Probeer dat eens niet te doen en voor de volle 100% met aandacht te luisteren naar de ander. Laat de verhalen en het verdriet van de ander er mogen zijn. Tsja ook al heb je het misschien diverse keren eerder gehoord. Laat de persoon in rouw de ruimte om zijn/haar gevoelens te uiten. Ook al betreft het misschien in jouw ogen onterecht schuldgevoel of boosheid of wat dan ook. Gun de ander alle ruimte met zijn/haar emoties.  Probeer niet over de gevoelens en reacties van de ander te oordelen.

Laat maar praten!

Laat de woorden de woorden en het verhaal van de ander er mogen zijn. Zelfs al herhaalt iemand zich misschien meerdere keren. Wees aandachtig en luister oprecht. Het helpt iemand in de rouw om vaak en uitgebreid te vertellen over wat er allemaal is voorgevallen.

Hoe lang blijf je komen?

Dat is een lastige vraag voor veel mensen. Op een gegeven moment begint het gewone leven weer en roepen verplichtingen als gezin, werk etc. weer. Meestal is dat al vrij snel het geval. De mens in de rouw heeft meer tijd nodig. Zeg niet na een half jaar “het wordt eens tijd dat je leven weer oppikt.” 

Het is fijn als je vooral regelmatig blijft komen en oprechte interesse blijft tonen. Hulp bij praktische zaken wordt ook vaak op pijs gesteld.

Rouwen kent geen vaste tijdsperiode. Voor de ene mens duurt dat langer dan voor de ander. Wie weet hoe we zelf onder vergelijkbare omstandigheden zouden reageren? Rouwen en rouwverwerking beleven mensen anders.  Voor de een helpt als er een bijzonder en uniek grafmonument  gemaakt wordt waar de nabestaande zelf bij betrokken is, en een ander helpt het om een mooi herinneringsboek samen te stellen. Alles is goed zo lang het de rouwende maar helpt.

Bespreekbaar houden

Zorg dat het geleden verlies en het rouwproces bespreekbaar blijft. Maak dat de rouwende zich op zijn of haar gemak voelt om gevoelens te delen. Gun hem/haar de mogelijkheid om over het verlies te blijven praten. 

Memorabel afscheidsmonumenten hoopt dat je met deze eenvoudige tips verder komt  om mensen die rouwen te helpen. Veel sterkte!

 

Memorabel Afscheidsmonumenten

Memorabel Afscheidsmonumenten nodigt nabestaanden uit om actief mee te denken bij het ontwerpen van een persoonlijk grafmonument. Monumenten maken we met moderne materialen als RVS, geroest staal en glas. Alles wat we maken is persoonlijk en uniek en wordt door Nederlandse vakmensen gemaakt. Nabestaanden nodigen we graag uit om tussendoor te komen kijken. Graag adviseren we u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

https://www.memorabel.nl