Linkzoeker
Image default
Gezondheid

Wat u allemaal moet weten over een zwangerschap

Tien dingen die je kunnen verbazen over zwangerschap

Zwangerschapsinformatie is overal. Ondanks al deze informatie zijn hier 10 veelvoorkomende verrassingen die een zwangerschap met zich mee kan brengen.

1. Het nestinstinct

Veel zwangere vrouwen voelen het nestinstinct, een sterke drang om hun huis voor te bereiden op de baby door schoon te maken en te versieren.

Naarmate je uitgerekende datum nadert, ga je misschien kasten schoonmaken of muren wassen – dingen waarvan je nooit had gedacht dat je ze in je negende maand van je zwangerschap zou doen! Dit verlangen om uw huis voor te bereiden kan nuttig zijn – u hebt minder te doen na de geboorte. Maar overdrijf het niet.

2. Problemen met concentratie

In het eerste trimester kunnen vermoeidheid en ochtendmisselijkheid ervoor zorgen dat veel vrouwen zich uitgeput en mentaal wazig voelen. Maar zelfs goed uitgeruste zwangere vrouwen kunnen zich moeilijk concentreren en vergeetachtig zijn.

Het denken aan de baby speelt een rol, net als de hormonale veranderingen. Alles – inclusief werk, rekeningen en doktersafspraken – kan minder belangrijk lijken dan de baby en de aanstaande geboorte. Lijstjes maken kan u helpen om data en afspraken te onthouden.

3. Stemmingswisselingen

Het premenstrueel syndroom (PMS) en zwangerschap lijken in veel opzichten op elkaar. Uw borsten zwellen op en worden gevoelig, uw hormonen gaan op en neer, en u kunt zich humeurig voelen. Als u PMS hebt, zijn de stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap waarschijnlijk nog ernstiger. Die kunnen ervoor zorgen dat u het ene moment vrolijk bent en het volgende moment zin hebt om te huilen.

Stemmingswisselingen zijn heel normaal tijdens de zwangerschap. Ze komen vaker voor in het eerste trimester en tegen het einde van het derde trimester.

Veel zwangere vrouwen hebben een depressie tijdens de zwangerschap. Als u langer dan twee weken symptomen hebt zoals slaapproblemen, veranderingen in uw eetgewoonten en stemmingswisselingen, moet u contact opnemen met uw arts.

4. Grootte van de beha

Een toename van de borstomvang is een van de eerste tekenen van zwangerschap. De groei van de borsten in het eerste trimester is te wijten aan het hogere peil van de hormonen oestrogeen en progesteron. Die groei in het eerste trimester is misschien ook niet het einde – uw borsten kunnen tijdens uw hele zwangerschap blijven groeien!

Je beha maat kan ook worden beïnvloed door je ribbenkast. Als je zwanger bent, neemt je longinhoud toe zodat je extra zuurstof kunt opnemen, wat kan leiden tot een grotere borstomvang. Het kan zijn dat je je beha’s meerdere keren moet vervangen tijdens je zwangerschap.

5. Huidveranderingen

Zeggen uw vrienden dat u die zwangerschapsgloed hebt? Dat is een van de vele effecten die kunnen ontstaan door hormonale veranderingen en de uitrekking van uw huid.

Zwangere vrouwen hebben een groter bloedvolume om te zorgen voor extra bloedtoevoer naar de baarmoeder en andere organen, vooral de nieren. Het grotere volume brengt meer bloed naar de bloedvaten en verhoogt de afscheiding van de vetklieren.

Sommige vrouwen krijgen bruine of gelige vlekken op hun gezicht, chloasma genaamd, of het “zwangerschapsmasker”. Sommigen zien een donkere lijn op de middellijn van de onderbuik, de linea nigra (of linea negra). Ze kunnen ook hyperpigmentatie (donker worden van de huid) van de tepels, de uitwendige geslachtsorganen en de anale streek hebben. Dat komt doordat zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat het lichaam meer pigment aanmaakt.

Acne komt vaak voor tijdens de zwangerschap omdat de talgklieren van de huid meer olie aanmaken. En moedervlekken of sproeten die u voor de zwangerschap had, kunnen groter en donkerder worden. De meeste van deze huidveranderingen verdwijnen na de bevalling.

Veel zwangere vrouwen krijgen ook warmte-uitslag, veroorzaakt door vocht en zweten. Over het algemeen kan een zwangerschap voor een vrouw een jeukende periode zijn. Huiduitrekking over de buik kan jeuk en schilfering veroorzaken. Uw arts kan u crèmes aanraden om een droge of jeukende huid te verzachten.

6. Haar en nagels

Bij veel vrouwen veranderen de haartextuur en de haargroei tijdens de zwangerschap. Hormonen kunnen uw haar sneller doen groeien en minder doen uitvallen. Maar deze veranderingen in het haar zijn meestal niet blijvend. Veel vrouwen verliezen wat haar in de periode na de bevalling of nadat ze gestopt zijn met borstvoeding geven.

Sommige vrouwen merken dat er haar groeit op ongewenste plaatsen, zoals in het gezicht of op de buik of rond de tepels. Door veranderingen in de haartextuur kan het haar droger of vetter worden. Sommige vrouwen merken zelfs dat hun haar van kleur verandert.

Nagels kunnen, net als haren, veranderen tijdens de zwangerschap. Door extra hormonen kunnen ze sneller groeien en sterker worden. Sommige vrouwen merken echter dat hun nagels tijdens de zwangerschap gemakkelijker splijten en breken. Net als de veranderingen in het haar, zijn de veranderingen in de nagels niet blijvend. Als uw nagels tijdens de zwangerschap sneller splijten of scheuren, moet u ze knippen en de chemische stoffen in nagellak en nagellakverwijderaar vermijden.

7. Schoenmaat

Ook al pas je niet meer in je kleren van voor je zwangerschap, je hebt je schoenen nog, toch? Misschien – maar misschien ook niet. Extra vocht in hun zwangere lichaam betekent dat veel vrouwen gezwollen voeten hebben en een grotere schoenmaat moeten dragen. Vooral in de zomermaanden kan het comfortabeler zijn om slip-on schoenen in een grotere maat te dragen.

8. Gewrichtsmobiliteit

Tijdens de zwangerschap maakt uw lichaam het hormoon relaxine aan, waarvan wordt aangenomen dat het de schaamstreek en de baarmoederhals helpt voor te bereiden op de bevalling. Relaxine maakt de gewrichtsbanden in uw lichaam losser, waardoor u minder stabiel bent en meer risico loopt op blessures. U kunt uzelf gemakkelijk overstrekken of overbelasten, vooral de gewrichten in uw bekken, onderrug en knieën. Ga bij het sporten of tillen van voorwerpen langzaam te werk en vermijd plotselinge, schokkende bewegingen.

9. Spataderen, aambeien en constipatie

Spataderen, meestal in de benen en de genitaliën, ontstaan wanneer bloed zich ophoopt in aderen die door zwangerschapshormonen zijn vergroot. Spataderen verdwijnen vaak na de zwangerschap. Om ze te helpen voorkomen:

vermijd lang staan of zitten
ruimzittende kleding dragen
een steunkous dragen
til uw voeten op als u zit
Aambeien – spataderen in het rectum – komen ook vaak voor tijdens de zwangerschap. Uw bloedvolume is toegenomen en uw baarmoeder oefent druk uit op uw bekken. Daardoor kunnen de aderen in je rectum uitzetten tot druifachtige trossen. Aambeien kunnen erg pijnlijk zijn, bloeden, jeuken of steken, vooral tijdens of na de stoelgang.

Constipatie is een andere veel voorkomende zwangerschapskwaal. Het komt voor omdat zwangerschapshormonen de passage van voedsel door het maagdarmkanaal vertragen. In de latere stadia van de zwangerschap kan uw baarmoeder tegen uw dikke darm drukken, waardoor het moeilijk wordt om een ontlasting te hebben. En constipatie kan aambeien in de hand werken, omdat de aderen in het rectum door de inspanning groter kunnen worden.

De beste manier om constipatie en aambeien aan te pakken is ze te voorkomen. Het eten van een vezelrijk dieet, dagelijks voldoende drinken en regelmatig bewegen kunnen helpen om de ontlasting regelmatig te houden. Ontlasting verzachtende middelen (geen laxeermiddelen) kunnen ook helpen. Als u aambeien hebt, kunt u met uw arts praten over een crème of zalf die de aambeien kan doen slinken.

10. Dingen die uit je lichaam komen tijdens de bevalling

Dus je hebt de stemmingswisselingen en de aambeien overleefd, en je denkt dat je verrassingen voorbij zijn. Maar de dag van de bevalling zal waarschijnlijk de grootste verrassing van allemaal inhouden.

Tijdens de zwangerschap zit er vocht rond je baby in de vruchtzak. Deze zak breekt (of “scheurt”) aan het begin van of tijdens de bevalling – een moment dat meestal wordt aangeduid als het breken van je vliezen. Bij de meeste vrouwen beginnen de weeën al voordat hun vliezen breken. Soms moet de arts het vruchtzakje openbreken (als de baarmoederhals al uitgezet is).

Hoeveel water kun je verwachten? Voor een voldragen baby is er ongeveer 2 tot 3 kopjes vruchtwater. Sommige vrouwen voelen een sterke aandrang om te plassen die leidt tot een stortvloed van vocht wanneer hun vliezen breken. Anderen voelen het alleen langs hun been druppelen omdat het hoofdje van de baby als een soort stopper fungeert om te voorkomen dat het meeste vocht weglekt.

Vruchtwater ruikt meestal zoet en is bleek of kleurloos. Het wordt elke 3 uur door je lichaam vervangen, dus wees niet verbaasd als je tot de bevalling ongeveer een kopje per uur vocht blijft lekken.

Tijdens de bevalling kunnen er andere, onverwachte dingen uit je lichaam komen. Sommige vrouwen hebben last van misselijkheid en braken. Anderen hebben diarree voor of tijdens de bevalling, en ook winderigheid komt vaak voor. Tijdens de persfase van de bevalling kunt u de controle over uw blaas of darmen verliezen.

Een geboorteplan kan je helpen om je wensen over deze en andere aspecten van de bevalling kenbaar te maken aan je zorgverleners.

Er staan je veel verrassingen te wachten als je zwanger bent – maar geen enkele is zo mooi als de manier waarop je je zult voelen als je pasgeboren baby eenmaal in je armen ligt!

Wilt u meer lezen over zwangerschapsartikelen lezen, bezoek de pagina van Beschuitmetmuisjes

 

zwangerschap