Linkzoeker
Sport

Witvissen met een vaste hengel

Het springt zeker in het oog als je een hengelsport winkel binnenloopt. De meters lange vast hengels die in rekken zijn opgesteld. Een indrukwekkend gezicht. Zeker voor iemand die dit voor het eerste ziet. Dat niet iedereen met zo’n lange hengel kan of wil vissen is de reden dat ook de werphengel ontwikkeld is. Toch zijn er situaties dat zijn lange vishengel wel ontzettend goed werkt. Dat is ook de reden dat de wedstrijdvissers eigenlijk niet zonder kunnen. Maar waarom?

Waarom juist zo’n lange in plaats van werpen?

Natuurlijk kan je met een goede werphengel een dobber net zo ver vissen als een hengel van meer dan 10 meter. Deze werphengel zal dan naar allerwaarschijnlijk ook nog stuk goedkoper zijn en beter handzaam. Het grote verschil echter is de het directe contact wat je hebt met je dobber. Voor wie vaker met een dobber vist zal weten dat de wind en stroming veel effect kan hebben op een dobber. Maar ook niet te vergeten op de vislijn zelfs. Hoe meer vislijn uitstaat, hoe meer kracht er door de elementen op de dobber wordt uitgevoerd. Afhankelijk van het weer en stroming kan het zelf voorkomen dat het niet mogelijk is om ver uit de kant te vissen. Het werpen van een dobber lukt met zware tegenwind natuurlijk niet.

Het hebben van veel uitstaande vislijn helpt ook niet bij het tijdig kunnen aanslaan als je beet hebt. Er zal eerst veel vislijn strak geslagen moeten worden voordat er contact is met de vishaak en hopelijk een vis. 

Juist met een lange vishengel kan je ervoor zorgen dat je vlak onder je hengeltop de dobber in het water laat zakken. Wind of geen wind, stroming of niet, je kan dan heel scherp blijven vissen. Met een korte ruk aan de hengel zal de top van de hengel al een grote afstand afleggen en zo snel contact hebben met de haak om deze goed te zetten. Wel zal je in je viskoffer enkele verschillende setjes van dobbers nodig hebben. Dit om op verschillende dieptes te kunnen vissen en tegen stroming en wind een iets zwaardere dobber in te zetten, om te voorkomen dat deze gaat wandelen over de bodem. 

Meer info : klik hier