Linkzoeker
Huishoudelijk

Elektrische, inductie- of gaskookplaat: wat zijn de kenmerken?

Begrijp en kies het type kookplaat dat voor u geschikt is en moderniseer uw keuken!

Kookplaten zijn in toenemende mate aanwezig in keukens over de hele wereld. De consument geeft toe aan de voordelen die de technologie biedt bij de maaltijdbereiding. Als u erover denkt om er een aan te nemen, is het belangrijk om de verschillen tussen elektrische, inductie- en gasfornuizen te kennen.

Voordat u de modellen kent die de markt aanbiedt, weet u dat het belangrijkste verschil met de traditionele kachel het praktische aspect is. Terwijl het traditionele fornuis bestaat uit een tafel en een oven, zijn de kookplaten compacter, met slechts één tafel en zijn ze uitstekend geschikt voor geplande keukens. Zo is het ook goed om ruimte te besparen voor een elektrische oven.

Een ander groot voordeel van het hebben van een van de soorten kookplaten in de keuken is het gemak van het schoonmaken. Omdat het geen hoeken of roosters heeft (in ieder geval in de inductie- en elektrische uitvoering), en over het algemeen een roestvrijstalen, glazen en glaskeramische afwerking heeft, is de hygiënische reiniging veel eenvoudiger.

Bovendien bereiken de kookplaten in kortere tijd hogere temperaturen. Met andere woorden, u wint tijd bij de bereiding van uw favoriete recepten.

Nu u iets meer weet over de voordelen van deze apparaten, laten we eens kijken naar de kenmerken van de verschillende soorten fornuizen van gas naar inductie!

Van gas naar inductie: Elektrische kookplaten hebben geen grill en de tafel is plat.

In dit geval is de warmtebron een elektrische weerstand, vergelijkbaar met die van douches, die zich onder een keramische vitroplaat bevindt. Omdat er geen rooster is en de tafel plat is, is het schoonmaken snel en gemakkelijk, maar het is noodzakelijk om te wachten op de weerstand om af te koelen om ongelukken te voorkomen.

Van gas naar inductie: Cooktop door inductie

De modernste en nog duurdere opties zijn inductiekookplaten. Het systeem maakt gebruik van de inductie die wordt opgewekt door een elektrisch veld om warmte op te wekken, die rechtstreeks wordt overgebracht naar de bodem van de pannen. Alleen magnetische containers werken voor dit systeem, d.w.z. als een magneet aan de bodem van de pan plakt, betekent dit dat deze de warmte ontvangt.

Van gas naar inductie: Gaskookplaat

De werking van dit model is zeer vergelijkbaar met het traditionele fornuis, maar het biedt een grotere veelzijdigheid, omdat de gaskookplaat kan worden gevonden in roestvrij staal of gehard glas, materiaal dat een grote verscheidenheid aan kleuren mogelijk maakt, het verlaten van de keuken met zijn stijl.