Linkzoeker
Image default
Onderwijs

Ontwikkeling in het onderwijs

De meeste mensen vinden het leuk om zich altijd te blijven ontwikkelen. Dit kan natuurlijk ook in het onderwijs. Je bent bijvoorbeeld al een aantal jaar bezig als leerkracht, maar ziet dat je eigenlijk wat meer uitdaging zoekt. Je vind het leuk om kennis aan andere mensen over te brengen en zou ze graag willen coachen. Je kunt dan als coach in het onderwijs aan de slag gaan. Hierbij leer je andere leerkrachten bewustwording te creëren van de keuzes die ze maken in het lesgeven en hoe ze zich eventueel zouden kunnen ontwikkelen. 

 

Kennis en coaching 

 

Wanneer je als coach in het onderwijs aan de slag gaat, dan is didactisch coachen een goede manier om je collega’s kennis bij te brengen. Deze manier van coachen zorgt ervoor dat de leerkracht aangemoedigd wordt en gemotiveerd blijft om zich te ontwikkelen in het vak. Bij didactisch coachen help je de leerkracht door middel van feedback geven. Naast de leerkracht zelf, hebben de leerlingen hier ook zeker profijt van. De leraar leert op een actieve manier les te geven en de leerling bewust bezig te laten zijn met de stof.  

 

Coachen van collega’s 

 

Een coach in het onderwijs worden is natuurlijk een proces. Deze kennis leer je door middel van een tien weken durende training. Het is de bedoeling dat je na deze intensieve weken in staat bent om zowel je eigen collega’s als leerkrachten van een externe partij professioneel te coachen.  

 

Voorkom stress en ontwikkel jezelf 

 

Als leerkracht kan het een uitdaging zijn om de juiste manier van lesgeven te vinden. Voor iedereen werkt een andere aanpak en dit moet je gaandeweg ontwikkelen. Je vind het als leerkracht leuk om jou kennis over het vak over te brengen op de leerling, maar hebt moeite met de juiste manier. Dit kan wellicht stress opleveren, wat vaak leidt tot een burn out. Dit is niet wenselijk en in de meeste gevallen zie je het zelf niet aankomen. Een coach in het werkveld kan jou op veel verschillende manieren ondersteunen om de leerkracht te worden die je altijd voor ogen had. Ook al ben je een leerkracht in wiskunde of een leerkracht in geneeskunde, er zijn altijd punten waar je jezelf op kunt ontwikkelen.