Linkzoeker
Image default
Dieren

De voordelen van een databank voor honden

Ben jij een hondeneigenaar? Dan krijg je te maken met de verplichte databank honden registratie. Als een ervaren hondeneigenaar weet je natuurlijk al precies wat je moet doen, maar als je voor het eerst een puppy aanschaft is het allemaal wat ingewikkelder. Want wat is een databank voor honden nou precies? En waarom is het in Nederland verplicht om je hond te laten registreren? Het is belangrijk om je goed te laten informeren, daarom lees je in dit artikel precies waarom het zo belangrijk is om je trouwe viervoeter te laten registreren. 

Je hond kan worden getraceerd

Jouw hond is uiteraard in goede handen, maar toch kan het voorkomen dat je jouw hond kwijtraakt, bijvoorbeeld tijdens het wandelen. Dan is het prettig om te weten dat je hond gemakkelijk kan worden teruggevonden. Voordat je jouw hond kunt registeren, moet je hond wel eerst gechipt worden. Met het unieke nummer van die chip kun jij vervolgens de databank honden registratie invullen. Let op, want ze zullen niet alleen om de gegevens van de hond vragen, maar ook om jouw persoonlijke gegevens.

Door het invullen van deze gegevens is jouw hond officieel verbonden aan jou. Dit betekent dat dierenasiels en dierenartsen deze gegevens kunnen inzien wanneer ze de chip van jouw hond aflezen. Is jouw hond verdwaald en wordt hij naar het dierenasiel gebracht? Dan kunnen zij je hond niet alleen snel identificeren, maar ook direct contact opnemen met jou als baasje!

Het voorkomen van malafide hondenhandel

Met een verplichte registratie bij een databank voor honden wil de regering malafide praktijken voorkomen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de verkoop van zieke honden. Alle fokkers en hondenhandelaren zijn tegenwoordig verplicht om hun puppies te laten registreren. Dit betekent dat nieuwe hondeneigenaren altijd de oude gegevens van de handelaar kunnen terugvinden. Wordt jouw puppy binnen enkele weken na aankoop ernstig ziek? Dan kun je gepaste actie ondernemen.

https://www.petlook.nl/databank-honden/