Linkzoeker
Hobby en vrije tijd

Hoe Slijp ik mijn Messen

Messen wetten blijft voor mij iets bijzonders. Ik werk vaak samen met koks en ze blijven zich verbazen over de scherpheid van mijn messen. Zij beschikken vaak over duurdere messen dan ik, maar hun messen zijn daarentegen veel minder scherp. De meeste koks denken namelijk vaak dat de prijs van een mes ook bepaald hoe scherp dat het mes is, maar dat is niet zo! Een mes van €1 kan namelijk scherper en fijner zijn dan een mes van €300. Het ligt er maar net aan hoe je er mee omgaat.

Een Bot Mes Scherper Maken

Als je nog nooit jouw mes geslepen hebt, maar wel vaak in de keuken staat, dan mag je er gerust van uitgaan dat jouw mes bot is. Waarschijnlijk weet je dit al een tijdje, maar heb je nog nooit overwogen om deze te slijpen. Ik raad iedereen aan om te leren hoe je een wetsteen gebruikt. Een bot mes scherper maken is namelijk heel leuk! Het kostte mij een dagje voordat ik mijn eerste mes zo scherp had gekregen dat ik mezelf hiermee kon scheren!

Slijp Regelmatig

Iedere keer dat ik een uitje snipper of een kip fileer komt mijn mes in aanraking met de snijdplank of het stevige bot van de kip. Natuurlijk kan mijn mes hier wel tegen en is dit niet heel erg, maar toch wordt mijn mes telkens een beetje botter. Daarom gebruik ik als ik klaar ben met snijden altijd even een aanzetstaal of een wetsteen 1000. Hierna is mijn mes weer optimaal voor het volgende gebruik.

Vind de Juiste Slijphoek

Nadat je door hebt hoe je een wetsteen gebruikt is de volgende stap om te leren wat de beste slijphoek is voor je wetsteen. Ik gebruik bijvoorbeeld veel verschillende messen in de keuken. De acties die ik hiermee uitvoer bepalen welke hoek ik moet gebruiken tijdens het slijpen. Je kan namelijk kiezen voor een hele kleine hoek, maar dit is daardoor ook een hele kwetsbare hoek. Als je een grotere slijphoek gebruikt, kan je mes veel meer hebben, maar is daarentegen wel een stuk minder scherp. Kijk daarom eerst wat de beste hoek om te slijpen is.

Meer info : klik hier