Linkzoeker
Financieel

Het verkopen van openstaande vordering

Openstaande vorderingen verkopen kan een tijdrovend proces zijn. Dit proces kunt u ook uit handen geven. Een ervaren organisatie kan de openstaande vordering voor u verkopen. De bemiddelaar koopt de openstaande vorderingen op en zorgt dan ervoor dat deze crediteuren worden betaald. Hierdoor heeft u zelf geen risico’s en maakt u tijd vrij voor andere belangrijke zaken. Zowel particulieren als bedrijven kunnen openstaande vorderingen verkopen.

 

Hoe werkt het verkopen van een openstaande vordering?

Een openstaande vordering kan ontstaan op diverse manier, bijvoorbeeld doordat een klant niet binnen de vastgestelde termijn de factuur betaald. Het kan ook zijn dat de debiteur geen financiële mogelijkheden meer heeft en waardoor u maar een deel van uw geld terug krijgt of in het ongunstigste geval kunt fluiten naar uw geld. Ook als particulier zijn er situaties waardoor het verkopen van een openstaande vordering een handige oplossing is. Bijvoorbeeld als u een groot bedrag heeft uitgeleend aan familie of vrienden en dit nog niet heeft mogen ontvangen. Dit soort risico’s kunt u afvangen als u een openstaande vorderingen verkoopt. Door het verkopen van openstaande vorderingen geeft u ook de risico’s aan de bemiddelaar, de organisatie die de vordering van u overneemt. Zij zorgen ervoor dat het openstaande bedrag wordt betaald door de crediteur en nemen de bijhorende risico’s over.

 

Vorderingsverkooppercentage

Uiteraard zijn er wel kosten aan verbonden. De kosten die hieraan verbonden zijn is het vorderingsverkooppercentage. Bij het verkopen van openstaande vorderingen betaalt u een verkooppercentage. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van de hoogte van de openstaande vordering. Hierbij maakt het geen verschil of u als particulier of zakelijk de openstaande vordering verkoopt. Benieuwd naar het percentage? Neem dan contact op met de organisatie die de vordering overneemt. In de meeste gevallen stellen zij eerst een bod op voor het verkopen van de openstaande vordering. Daarna wordt een akte van cessie opgesteld waarin de voorwareden zijn opgesteld. Door het tekenen van dit document zijn beide partijen akkoord. Zó makkelijk kan het verkopen van een openstaande vordering zijn.