Linkzoeker
Gezondheid

Sproetjes: charmante pigmentvlekjes of toch niet?

Sproetjes: charmante pigmentvlekjes of toch niet?

Sproetjes zijn kleine zwarte vlekjes op de huid die onder de categorie pigmentvlekken vallen. Wanneer je aan deze soort pigmentvlekjes denkt dan denk je vaak gauw aan kleine bruine vlekjes op de neus of elders in het gezicht, wat je soms best schattig kunt vinden staan. Dit is echter niet altijd het geval. De sproetjes kunnen overal op het lichaam optreden maar worden dan vaak anders genoemd, namelijk ouderdomsvlekken, of zonnevlekken, of gewoon pigmentvlekken.

Hoe kom je er aan?

In de meeste gevallen ligt het in de eerste plaats aan de erfelijkheid of je last hebt/krijgt van sproetjes. Vaak zijn de sproetjes – met name de sproeten in het gezicht – aangeboren. Wel is het zo dat veel of weinig blootstelling aan zonlicht de kleine pigmentvlekjes donkerder of juist lichter kan maken. Wanneer je veel in de zon komt, dan kleuren de vlekjes donkerder. Blijf je een tijdje uit de zon dan verbleken de sproetjes weer.

Wat te doen tegen die sproetjes?

Zoals het geval met andere pigmentvlekken, kun je op verschillende manieren de sproetjes aanpakken. Je kunt kiezen uit een laserbehandeling, het laten aanbrengen van tatoeages of het in gebruik nemen van een huidblekende crème (zoals de hooggewaardeerde Skinlight crème). Elk methode kan voor vermindering van de zichtbaarheid van de sproetjes zorgen. Het is aan jezelf om te kijken welke behandeling het beste bij je past. Echter wanneer je niet veel te besteden hebt, dan is aanschaf van een geschikte crème de beste optie.

Lees alles over sproeten verminderen op onze website!

Meer info : klik hier